Een uitzonderlijke cognac gerijpt in een vochtige kelder. Dit verklaart het lagere abv. De neus is een ware fruitexplosie: ananas, papaya & perziken. Evenwichtig. Opnieuw veel fruit, wat theefrisheid, bergamot. De eerste slok geeft het fruit, de tweede geeft je een aangenaam warm honing-gembergevoel met een verbazingwekkende zachte diepte.
Deze Petite Champagne-cognac vertegenwoordigt niet alleen de geest van de familie, maar ook van vriendschap. Graaf Pierre de Joyet werd in 1921 in de Franse adel geboren en groeide als gouvernante op in een kasteel in Ruffec, een van de vele eigendommen van de familie. Misschien wel hun favoriet , een wijngaard van dertig hectare, familiebezit sinds het begin van de 19e eeuw, gelegen in Jurignac, Petite Champagne. Pierre's vader, Henri, en zijn grootvader vóór hem, hadden gestudeerd aan de Ecole Polytechnique, een van de beste centra voor hoger onderwijs in Frankrijk. Hoewel Pierre zeker intelligent was, had zijn vader hem verteld dat hij nooit opgewassen zou zijn tegen de taak om daar te leren. Pierre werd uiteindelijk dokter, terwijl hij tegelijkertijd zijn Engels, Russisch, Duits en Spaans perfectioneerde en ook Oost-Aziatische talen verwierf. Vervolgens diende hij als medisch officier bij de Franse strijdkrachten voordat hij dokter werd aan boord van het cruiseschip Ile de France, dat passagiers vervoerde op een circuit van Marseille naar Dakar. Zijn medische kennis was waardevol, maar dat gold nog meer voor zijn ontwikkeling en omgangsvormen, aangezien hij elke avond samen met de meest prestigieuze passagiers van het schip aan de tafel van de kapitein dineerde. Ondertussen, terug in zijn geboorteland Charente, gingen de cycli van oogst en distillatie door onder de hoede van zijn vader. Na de dood van Henri in de jaren zestig erfden Pierre en zijn jongere zus, Thérèse, het landgoed van Jurignac.
Deze cognac stamt uit die overgangsperiode. Hoewel ze geen idee hadden hoe ze wijnstokken moesten verbouwen, noch hoe ze wijn moesten distilleren om cognac te maken, waren ze er zeker van dat ze over een magisch terroir beschikten. De eerste wijngaardmanager die ze inhuurden om te helpen, profiteerde alleen maar van hun gebrek aan kennis. Het werd duidelijk dat ze een andere, eerlijke manager moesten vinden om hun personeel aan te sturen. Voor dat doel wendde Pierre zich tot Jean Glemet, die hij had ontmoet toen hij een perceel wijnstokken kocht dat voorheen eigendom was van de familie de Joyet. Jean aanvaardde dit ongebruikelijke voorstel van deze zeer uitzonderlijke persoon. Hoewel hij eind jaren negentig met dit standpunt instemde, moet worden opgemerkt dat Jean al eigenaar was van een wijngaard in Malaville, die hij samen met zijn broer Roger beheerde. De twee broers raakten goede vrienden met Pierre, hielpen hem niet alleen met zijn wijngaarden, maar onderhielden ook goede familierelaties met zijn zus Thérèse (die haar gezichtsvermogen aan het verliezen was) en Therese's echtgenoot (die verschillende ideeën had voor de wijngaarden die ze gezamenlijk bezaten). ). Uiteindelijk hebben ze in deze periode de wijngaarden uitgebreid van 30 naar 40 hectare en ze weer gezond gemaakt. In 2014 overleed Pierre op 92-jarige leeftijd; hij was vooroverleden door zijn jongere zus, die al geruime tijd met een slechte gezondheid kampte. Hij gaf de wijngaarden door aan Jean en Roger Glemet, die voor zijn wijnstokken hadden gezorgd, evenals aan hun eigenaar en curator van deze cognacs. De gebroeders Glemet waren van plan het huis van de familie de Joyet te heropenen met een merk ter ere van hem en zijn nobele voorouders. Maar omdat ze zelf geen kinderen hebben om hen op te volgen, hebben de broers besloten het prachtige, zorgvuldig gerestaureerde pand te verkopen. De renovaties van het familiehuis, evenals de wijngaarden eromheen, blijven een bewijs van de vriendschap tussen de gebroeders Glemet en Pierre de Joyet.
Dit vat is op 26 maart 2021 gebotteld en leverde 438 flessen op.
over de producent:
Het cognachuis Pasquet is gelegen in het landelijke Eraville. Met een zeer lange traditie voor wijnbouw. In 1970 erft Jean-Luc Pasquet van zijn oom Albert 8 hectaren wijngaarden in de grande en petite champagne samen met een woonhuis, de distillery met een alambic van 5 hectoliter die hout gestookt wordt en een kelder met vaten cognac. In 1977 richt Jean Luc samen met zijn echtgenote de merknaam Jean-Luc Pasquet op. In 1995 switchen ze naar een volledige biologische landbouw, in 1998 ontvangen ze hier het certicicaat voor. In 2011 neemt hun zoon Jean het bedrijf over. Momenteel heeft het domein 15 hectaren wijngaarden en distilleren ze met een alambic van 20 hectoliter. Jean's echtgenote Amy werkt ook mee in de zaak, samen runnen ze dit prachtig familiebedrijf met heel veel kennis en passie. Hun harde werk en visie zorgen dat ze heden zeer gerespecteerd zijn. Naast hun organic range (eigen distillaten) creeeren ze ook superblends (confluences) en hebben ze een neus voor het selecteren van vaten bij collega's, buren & vrienden waar ze de parels uit de kelders selecteren en ze als single cask bottelen. Jean en Amy gaan een gouden toekomst tegemoet!